در نکوهش تقلید تفکر و تفکر تکراری
در کوهنوردی، ارزش نانوشتهای وجود دارد به این حالت که از راهی صعود کنی که قبلا صعود نشده است و چیزهایی ببینی و تجربه کنی که هیچکس قبل از تو ندیده و تجربه نکردهاست. در حالت با ارزشتر راه جدیدی بسازی تا دیگران از راه تو صعود کنند. این ارزش نانوشته تا به امروز جان خیلیها را گرفته است. منجمله سه کوهنورد ایرانی که در کوه برادپیک موقع برگشت از راهی که برای اولین بار صعود کرده بودند گم شدند و کشته شدند. آن کوه ۵ راه دیگر برای صعود داشت ولی آنها جانشان را برای آن راه ششم دادند. یعنی میخواهم بگویم چیز جدی و بزرگی هست.
انتخاب مسیر و نحوه دیدن چیزها در مواجهه با پدیدههای زندگی هم دارای همچین ارزشی هست و بعضی وقتها این ارزش با اطلاع و دقتکردن در زاویهی دید دیگران از بین میرود و شما فرصت تجربه آن چیز با زاویه و دیدگاه خودتان را از دست میدهید.
این نوع نگرش در بسیاری از زوایای زندگی من تاثیر گذاشته است. برای مثال بعد از فهمیدن مضمون کتاب «عقاید یک دلقک» یا «ناطور دشت» مدت زیادی از خواندن هردوشان امتناع کردم تا محور تفکری که در آن مضمون داشتم پختهتر و پایدارتر شود و مستقیما تحت تاثیرشان قرار نگیرد.
درک سیورز در کتاب Anything you want توضیح میدهد که زمانی در جایی کار میکرده و تصمیم میگیرد استعفا دهد. یک ماه قبل شخص جانشینش را پیدا میکند و تمامی آموزشهای لازم برای ادامهی کار را به او میدهد. بعد از یک ماه به دفتر رئیسش رفته و با اعلام استعفایش نفر جایگزینش را هم معرفی میکند و بیتوجه به نگاه متعجب رئیسش و با این فکر که کار عادیای انجام داده آن جا را ترک میکند.
سالها بعد وقتی یکی از کارمندان خودش استعفا میدهد و در مقابل درک سیورز که پرسیده بود جایگزینش چه کسی هست با جواب اینکه پیدا کردن جایگزین من مشکل تو هست نه من متوجه میشود روال استعفا طوری نبوده که او در جوانی انجام داده است و چه بسا اگر در آنزمانها به دنبال پیدا کردن روال این مسئله بوده هیچوقت کار با ارزش پیدا کردن جانشینش را خودش انجام نمیداده. سیورز نتیجه میگیرد که بعضی وقتها بهتر هست همهی چیزهای عادی زندگی را از نو مرور کنیم و بهدنبال این باشیم که شاید راه بهتر و درستتری برای انجام آنچیز وجود داشته باشد.
یکشنبه، ۳۱ مارس ۲۰۱۹