پاسخ به ۱۲۰ “سوال بیپاسخ” (بخش اول)
مدتی پیش در حین وبگردی با این صفحه و سوالات به ظاهر بیپاسخشان مواجه شدم و متوجه شدم بخش عظیمی از آنها دارای جوابهای قطعی یا نسبی هستند. تصمیم گرفتم حداقل به عنوان سرگرمی به این سوالها جواب بدم.
۱. زمان کی شروع شد؟
بطور دقیق: ۱۳.۸ میلیارد سال پیش چیزی که ما بعنوان زمان میشناسیم شروع شد و بوجود آمد. قبل از آن چه بود؟ هیچچیز.
۲. ریاضیات اختراع شده یا کشف شده؟
ریاضیات فن محاسبه هست و کشف نشده بلکه اختراع شده. بطور دقیقتر، اعمال شده 🙂
۳. وقتی یک فکر فراموش میشود، به کجا میرود؟
جایی نمیرود. همیشه در ذهن شما هست و خواهد بود. شما صرفا آدرس مکان آن فکر رو فراموش میکنید. با تکنیکهایی مثل مدیتیشن و هیبنوتیزم میتونید مجددا به آن فکر دسترسی پیدا کنید.
۴. آیا ما اراده آزاد داریم یا همه چیز مقدر شده است؟
چیزی به نام تقدیر و البته چیزی به نام اراده آزاد وجود ندارد. ما ماشینی هستیم که با ورودیهای محتلف، بسته به فرمولبندی و سیمکشیهایی که درون مغزمان از کودکی بوجود آمده است خروجیهای به نسبت قابل پیشبینی ارائه میدهیم.
۵. آیا زندگی بعد از مرگ وجود دارد؟
بنا به باور ادیان ابراهیمی و برخی دیگر از ادیان بله. بنا به باور علم نه.
۶. آیا ممکن است که همهچیز را بطور عینی تجربه کنیم؟
نه. ولی بخش زیادیاش را بله.
۷. ماهیت رویا چیست؟
رویاها ترکیبی از تصاویر روزمره در حین ذخیرهشدن در حافظه بلند مدت و بخش دیگر تصاویری هستند که در حین بازیابی و مرتبسازی در حافظه بلندمدت میبینیم. بخش دیگری هم کانسپتهایی هستند که بطور غریزی یا اکتسابی برایمان مهم یا خطرناک هستند و مغز با نمایش آن تصاویر سعی میکند شما را برای مواجهه احتمالی واقعی آماده کند.
۸. هدف انسانیت چیست؟
هیچچیز. انسانیت یک پدیدهی بسیار تصادفی و ناشی از هزاران اتفاق غیر هوشمندانه است که در نهایت منجر به بوجود آمدن ما شده. هیچ هدف و هیچ برنامهای برای ما وجود ندارد. صرفا هستیم و نخواهیم بود. این شما هستید که تصمیم میگیرید چه هدفی داشته باشید و به چه سمتی حرکت کنید. (البته کاملا نه، به سوال ۴ مراجعه شود.)
۹. چه مدت بعد از مرگ فراموش خواهیم شد؟
بعد از مرگ آخرین کسی که شما را به خاطر میآورد فراموش خواهید شد. در صورتی که اثر ماندگاری (چه منفی: مثل هیتلر و یا مثبت: مثل انیشتین) بر دنیا نداشته باشید، این زمان کوتاهتر خواهد بود.
۱۰. کدام نارنجی اول به وجود آمد؟ رنگ یا میوه؟ (در انگلیسی هر دو Orange خطاب میشوند)
قطعا اول میوه.
۱۱. خدا چیست؟
در باور ادیان ابراهیمی و برخی دیگر از ادیان، خدا نیروی برتر و قدرتیست که تمامی کائنات را بوجود آورده. شبیه هیچچیز نیست و در نتیجه امکان تعریفش هم وجود ندارد.
۱۲. چه کسی تصمیم گرفت چه چیز درست است و چه چیز غلط؟
بخشی از چیزهایی که ما غلط میدانیم برمیگردد به قوانینی که در ۱۲-۱۴ هزار سال گذشته بعد از یکجا نشینی توسط اجداد و رؤسای قبایلمان تعریف شدند. برخی دیگر به هزاران سال قبلتر برمیگردند و درون ژنتیکمان حک شدهاند و عبارتاند از چیزهایی که باعث عدم بقای ما میشود. برخی دیگر توسط ادیان و پیروان آنها تعیین شدند. این چیزهای غلط عموما همپوشانی ندارند و در برخی زوایا درست تلقی میشوند و در برخی غلط. پس شخص خاصی چنین تصمیمی نگرفته است.
۱۳. هدف تعیین کردن چه ارزشی دارد وقتی قرار است بمیریم؟
تعیین هدف باعث تعیین مسیر و تعیین مسیر باعث حس مثبت در طول لحظات زندگیتان میشود. ارزشش به همین هست.
۱۴. آزادی چیست و آیا واقعا وجود دارد؟
رهایی از هر نوع بندی آزادیست. نظر به جمله قبل بله. نظر به سوال ۴ خیر.
۱۵. اول مرغ بوجود آمد یا تخممرغ؟
با این پیشفرض که منظور مرغ فعلیست، یک جهش ژنتیکی در تخممرغ گونهی قبل مرغ باعث بوجود آمدن مرغ فعلی شده. در نتیجه اول تخممرغ.
۱۶. چه چیزی شما را شما میکند؟
توالی ژنتیکی خاص شما، خودآگاهی شما و تجربیات شما.
۱۷. چه سنی از پیری مناسب مردن است؟
هیچ سنی. زندگی شگفتانگیز و است و غریزهی موجودات زنده حکم میکند تا جای ممکن زنده بمانند.
۱۸. از کجا بفهمیم که دیوانه نیستیم و هرچیزی که تجربه میکنیم ناشی از توهمات ما نیست؟
به طور ساده امکان فهمیدن این مسئله وجود ندارد. حقیقت و واقعیت دو چیز جدا از هماند.
۱۹. چقدر بر روند زندگیتان کنترل دارید؟
در چه مقیاسی؟ 🙂 در این مورد حرف گذشتگان که میفرمایند اینکه درچه وضعی بدنیا آمدهاید دست شما نیست ولی اینکه در چه وضعی از دنیا بروید دست شماست برای من قانعکننده است.
۲۰. زمین زنده است؟
نه. زندهبودن یک تعریف علمی و نه یک چیز قطعیست. بنا به آن تعریف علمی حتی ویروسها هم زنده نیستند. بطور دقیقتر، چیزی بنام زنده بودن وجود ندارد.
ادامه:
پاسخ به ۱۲۰ “سوال بیپاسخ” (بخش دوم)
یکشنبه، ۱۲ ژوئن ۲۰۲۲
با سلام: معنای متضاد تصادفی بودن و غیر هشمندانه بود شامل چه واژه هایی می شود؟
بیشتر نظریات صرفا آزمایشگاهی حیات و هستی درین مطالب هست. زندگی اجتماعی و تاریخ و حس های بشر در زیست شناسی و فیزیک ، توضیحی ندارد.
شماره 8: انسانیت یک پدیدهی بسیار تصادفی و ناشی از هزاران اتفاق غیر هوشمندانه است که در نهایت منجر به بوجود آمدن ما شده.
تا کید روی غیر هوشمندانه و تصادفی ، چه مبنای علمی دارد؟ هر چند این اواخر باز تعریف کلمه نظم و تصادف برای پیدا کردن پاسخ به فرایند شکل گیری حیات، در صحبت های دانشمندان دیده میشه. اینکه آپشن زمان را به این فرایند ارائه دهیم و چند هزار میلیون سال، مسیر را توجیه نمی کند.
کل عمر کره زمین ۴.۵ میلیارد سال، (۴.۵ هزار میلیون سال)، و عمر حیات به ۳ میلیارد سال پیش میرسه. عبارت چند هزار میلیون سال معنی نداره.
تاکید روی غیر هوشمندانه و تصادفی بودن مبنای علمی فرگشت رو داره. شما برای هوشمندانه بودن و غیرتصادفی بودن چه مبنای علمی دارید؟
زندگی اجتماعی و تاریخ و حسهای بشر در علم توضیح دارند. کافیست بدنبالشان بگردید.
توضیح حس هایی مانند محبت، دلتنگی، حسادت، ترس، طمع، گذشت، امید، تنفر، شوق و وجد ، توضیح علمی ندارند. توصیف دارند اما چگونگی جایدهی شدنشان در رفتار بشر، غیرقابل توضیح هست.